""

Nevezhetjük rugalmas fogmosási módszernek is, mivel lényege az alkalmazkodás az aktuális helyzethez.
Sokféleképpen és sokféle eszköz használatával tisztíthatjuk fogainkat, azonban a hatékony, de nem ártalmas technika kiválasztásához ismernünk kell fogaink és az íny pillanatnyi állapotát.
Első lépés tehát a vizsgálat, második az eszköz és technika kiválasztása, azután jöhet a fogmosás.

Három csoportra oszthatjuk tisztítás szempontjából a fogakat

  • Ép fogak, gyökéri felszínek nincsenek szabadon, a fogak közt rések nem láthatóak, mert a közöket egészséges íny (papilla) tölti ki. Ez az ideális állapot, de könnyű visszaélni vele, mert egy ideig igen jól regenerálódik.
Eszköz: közepes, vagy puha, kisfejű fogkefe és fogselyem, ízlés szerinti fogkrém, és/vagy elektromos fogkefe, szájzuhany, .
Technika: Rendszeres, és minden területre,felszínre kiterjedő, nem túl erős, váltakozó irányú eszközvezetés.

  • Részben tömött fogak, a fognyakak – és ezzel a gyökérfelszínek – helyenként vagy mindenütt szabaddá váltak. A fogak közt rések nem láthatóak, mert a közöket egészséges íny (papilla) tölti ki.
Eszköz:puha, kisfejű fogkefe, nem szemcsés, esetleg érzékenység csökkentő fogkrém,a töméseknél beszoruló rostok miatt fogselyem.
Technika:a puhább anyagú gyökéri felszíneknél könnyed körkörös, vagy a fog hossztengelyével párhuzamos eszköz mozgatás.A kefe (elektromos vagy nem) és a fogselyem együttes használata a megfelelő.

Eszköz:a réseknek megfelelő vastagságú interdentális kefe a fő eszköz,
Technika:az alap a megszokott puha és kisfejű fogkefe,néha segíthet a fogselyem a beszorult feszítő rostok eltávolításában, de az elvárt mértékű tisztaságot csak egy további lépéssel, az interdentális kefe használatával érhetjük el.
 
Természetesen egy szájon belül is keverednek a típusok,és sok az átmenet.