""

Mi is az a fogkő?
Az ételmaradékból, baktériumokból és nyálból  képződő lepedék (plakk), mely idővel elmeszesedik. Ez a fogkő. A fogkő nem csak a fogak látható felszínén, hanem az íny alatt is kialakulhat, ahol kiváló helyet biztosít a baktériumoknak, gombáknak, amik fokozatosan pusztítják a lágyrészeket, csontot.
Magyarországon jellemzően nem megfelelő a szájhigiénia, a rendszeres fogorvosi vizsgálaton résztvevők száma csekély, ami pedig tökéletesen panaszmentes fogazatnál is elengedhetetlen lenne. A fogak elhanyagolása fogszuvasodást vagy fogágybetegségeket idézhet elő.

Hogyan előzze meg a fogkő kialakulását?A rendszeres fogmosás önmagában nem elég. Érdemes fogselymet és fogköztisztító fogkefét használni, illetve legalább félévente felkeresni fogorvosát fogkő eltávolítás céljából. Amennyiben már tapasztalja a fogkő okozta ínygyulladás tüneteinek egyikét, a mielőbbi kezelés megkezdése érdekében azonnal keresse fel fogorvosát!
Az ínygyulladás legjellemzőbb tünetei a következők lehetnek: rossz lehelet, fogelszíneződés, lerakódás, fogínyvérzés, fogíny visszahúzódása, fogmozgás.

Hogyan zajlik a fogkő eltávolítás?

A vízhűtéses ultrahangos depurátor az ideális eszköz a fogkő eltávolítására. Ezek után mindig polírozzuk a felszíneket a lepedék újraképződés lassítására. Ugyan időigényes, de a hatékony megelőzéshez elengedhetetlen.
.