""

Az emberi csont képes újraépíteni magát, de a legtöbb esetben támogatásra van szüksége. Erre szolgálnak a csontképződést elősegítő bioanyagok. Megfelelő csont alap nélkül nincs egészséges íny sem. A fogak, vagy az implantátumok körüli elveszett csont pótlására a lesorvadt fogatlan csontterületek visszaépítésére csontpótlástalkalmazunk.

Mikor szükséges a csontpótlás?

Foghúzás után érdemes rövid időn belül pótolni a fogat, ugyanis ellenkező esetben a leterheltség megszűnése miatt idővel megindul a csontvesztés, a csontállomány pusztulni kezd. Ahhoz, hogy az implantátum stabilan beültethető legyen, szükséges az elegendő mennyiségű és minőségű csont. Persze nem csak a foggyökér eltávolítása, de ugyanúgy csontkárosodás, fogágybetegség, vagy eltávolított ciszta is okozhat csontvesztést.

Milyen csontpótló anyagok léteznek?

A leépült csontállomány pótlásának háromféle módja létezik. Egyik lehetőség a kellően megtisztított és sterilizált állati vagy humán eredetű csontpótló anyag alkalmazása. Amennyiben a csontállomány vesztesége súlyos, saját csont (általában csípőből) kioperálása válik szükségessé. Harmadik megoldás a szintetikus csontpótló anyag beültetése. Mindhárom csontpótlási eljárás a csontszövetek regenerálódásának serkentésére, és a saját csont beépülésére illetve saját csonttá való átépülésére szolgál. Súlyos csonthiány pótlása az implantáció előtt minimum 6 hónappal, míg kisebb csontvesztés esetén a pótlás a beültetéssel egy időben történhet.

Lágyrészplasztika

A fog vagy az implantátum épségben tartásához nélkülözhetetlen a körülöttük lévő ép, feszes íny.
Ha ez nincs meg az nem csak esztétikai probléma.
Gyulladás keletkezik, tasakok alakulnak ki, melynek a paciens számára is jól érzékelhető jelei a vörös elszíneződés, nyomásérzékenység,ínyvérzés, szájszag. Kezelés nélkül a csont az implantátum illetve a fog körül felszívódik, ezzel a tasak már nem marad meg az ínyen belül, megnőve elpusztítja a fog vagy implantátum teljes rögzítőrendszerét.
Ennek kialakulását legjobb megelőzni, mert nyilvánvalóan minél nagyobb a károsodás annál nehezebb, drágább (és reménytelenebb) a helyreállítás.
Bevált gyári készítmények állnak rendelkezésre a feszes íny kialakításához, ezért egyre ritkábban kell a – fájdalmasabb – saját szövetből való lágyrész pótlást választani.

Regeneráció
Ez lehet az igazi megoldás , „restitutio ad integrum”,az eredeti állapot helyreállítása.
A fogak és az íny vonatkozásában, ma már számos esetben ez is lehetséges .

Képek: Geistlich