""

Fogbeültetés 46 éves szakmai tapasztalattal a Római-parton

Dr. Toldi Ferenc vagyok, már 1982 óta foglalkozom fogbeültetéssel. Mindig odafigyeltem, hogy csak jó minőségű implantátumokkal dolgozzak.

Pácienseimnél mindig megválogatom, hogy milyen anyagokat használjak.

Csak kiváló minőségű, eredeti, bevizsgált és bevált implantátumot veszünk igénybe fogbeültetés céljára, melyekre a gyártó garanciát ad. Utángyártott vagy bizonytalan színvonalú elemeket nem építünk be! Számos implantátum használata és kiismerése után választottuk ki csapatommal az  Ankylos implantátum rendszert, mint szakmai elvárásainknak és betegeinknek is megfelelőt. Jelenleg ezt használjuk a legtöbb esetben.

Alkalmazzuk a legkorszerűbb "guided implantology" technikát is, melynek révén pontosabb, gyorsabb, eredményesebb a munkánk!

Merjen újra mosolyogni – nyerje vissza rágóképességét!
Rendelőnkben Óbudán, a Római-parton várjuk szeretettel!
(A képek a DENTSPLY Friadent beteginformációs kiadványából származnak)


Fogbeültetés megoldások, lehetőségek

Fontos megjegyezni, hogy a fogorvos vagy a szájsebész nem fogat ültet be. Manapság jellemzően a titánból készült fogászati implantátum az, amit „fogbeültetésre” felhasználnak.
Az internetes keresési statisztikák azonban azt mutatják, hogy a legtöbben, ha erre keresnek, a fogbeültetés szót írják a keresőmezőbe.
A fogakat gyökerek rögzítik az állcsontban, csak úgy mint a rájuk erősített pótlásokat. Ha hiányzik egy fog az a beültetett – implantált – műgyökérrel helyettesíthető.
A titán implantátum használata rendkívüli előnyökkel jár, de csak szigorú feltételrendszer megléte esetén működik.

Ellenkező esetben a fogbeültetés mellett a kudarc is szárba szökken - hogy stílusos legyek.
A fogbeültetés tulajdonképp rendkívül egyszerű elven alapul. A csont "szereti" a titánt, pontosabban a titánoxidot. Hozzánő, és kész. Ezt egy Branemark nevű svéd kutató fedezte fel, mikor állatkísérletekben vizsgálta a csontok vérkeringését. A beültetett titán foglalatú mikroszkóp lencsét nem tudta kicsavarni a vizsgálatai végén, mert összenőtt a csonttal. Ez adta az ötletet a titán fogászati célú beültetéséhez.

A tartósan sikeres beültetés szoros együttműködés eredménye.

A fogorvos és a beteg feladata  az egészséges és ép környezet biztosítása. Ez persze több, kevesebb munkájába kerül mind a betegnek, mind az orvosnak, mivel a csont is élő szövet, mely állandóan átépül, és kedvezőtlen körülmények hatására túlsúlyba kerül a lebontódás, és az implantátum elveszik.
A fogbeültetés (implantátum) és az arra készült pótlás elsődleges célja, hogy visszaadja a természetes, saját fog érzését, helyreállítva a beszéd és rágófunkciót. Mindezt úgy, hogy komoly esztétikai igényeknek is megfeleljen.


Ez a sokrétű igény nem teljesíthető maradéktalanul minden esetben. A csalódás elkerülhető, ha a fogbeültetés tervezése során, előzetes próba alatt sikerül feltárni a reális lehetőségeket.
Ha valaki számára megoldást jelentene a fogbeültetés, az sajnos nem jelenti automatikusan, hogy a fogbeültetés számára is megfelelő alany az illető.

Fogbeültetésre jelöltek vizsgálata

A hiányzó fogak pótlásának fontos szerepe van a szájüreg egészségének megőrzésében és a kulturált megjelenésben. Noha számos fogpótlási lehetőség áll rendelkezésre, a fogbeültetés alkalmazása jó választás, mert tartós és átfogó megoldást kínál az elveszett fogak pótlására.
Tisztában kell lenni azzal, hogy minden egyes esetben a fogbeültetés kifejezetten egyénre szabott. Mielőtt műtétre kerül sor, a fogbeültetésre jelentkezőnek meg kell fontolnia minden szempontból, mire vállalkozik.

A fogbeültetés követelményrendszere

A fogászati implantátumok fő jellemzője, hogy a hiányzó fogakat képesek pótolni, de számos más tényezőt kell figyelembe venni, mielőtt fogbeültetésre kerülne sor. Amellett, hogy a jó általános egészségi állapot is fontos, a fogászati implantátumra pályázókat számos speciális szempontból is kell vizsgálni:
  • Elegendő mennyiségű és minőségű állkapocs csont
  • Megfelelő lágyrész (íny) konfiguráció
  • Megfelelő antagonista viszonyok és rendben tartott maradék fogazat
  • Gyulladás és fertőzésmentes szövetek és nyálkahártya
  • Igen jó szájhigiéniai állapot és annak tartós fenntartása
  • A fogbeültetésre vállalkozó ismerje a kockázatokat és a lehetőségeket hogy a fogbeültetés képes-e azt a végeredményt nyújtani amit a páciens vár tőle.

Implantátum – fogbeültetés


A fogászati implantáció (helytelenül fogbeültetés) bevált eljárás a különböző okokból elveszített, hiányzó fogak pótlására.
Alkalmazásával szükségtelenné válik a kivehető pótlás – a hagyományos protézis – viselése. Rögzített, beragasztott hidak készíthetőek akkor is, ha a száj egyébként teljesen fogatlan.
Az implantációs pótlás elősegíti a maradék természetes fogak épségben tartását is.
A beültetéses fogpótlás alapja,a fogbeültetés fő alkotó eleme az un. csontintegráción alapuló implantátum. Ez a szakkifejezés azt jelenti, hogy a szervezet nem egyszerűen befogadja a titán rögzítő részt, hanem az összenő a csonttal. 
 
Büszkék vagyunk, hogy a beültetés sikeres hazai elterjesztése rendelőnk bázisáról indulhatott el.


Implantátum választás előtti tájékoztatók


Milyen vizsgálatok szükségesek?
Hogyan zajlik egy implantátum beültetése?
Mennyire tartós az implantátum?
Milyen esetekben ajánlott a beültetés?
Az implantátum és az arra készült fogpótlás gondozása

Dokumentumok beültetéshez