""

Gondozás, szájhigiénés kezelés, ellenőrzés

Ezek egy – a betegek szempontjait képviselő – fogászati rendelő alapvető tevékenységei.
A páciens érdeke, hogy fogai minél tovább épségben, egészségben tartsanak ki.
Ugyanez vonatkozik a tömésekre, pótlásokra is. Illúzió azt gondolni, hogy a sok pénzért elkészült “fogmű” évtizedekig, minden beavatkozás nélkül ellátja feladatát.
kontroll, a karbantartás költségeire áldozni busásan megtérül a funkcióképes élettartam meghosszabbodásával.

Elmondhatjuk: a munka elkészülése a kezdet, és idővel az egészség egyre inkább a karbantartáson múlik. A megelőzésnél leírtak érvényesek itt is, azzal a kiegészítéssel, hogy most a szájban lévő “fogművek” megkívánta tisztítást kell alkalmazni.
A különböző típusú pótlások mind-mind más tisztítási metódust igényelnek. Különösen áll ez rendelőnk fő profilját jelentő implantációs protetikai (beültetéssel kombinált fogpótlás) munkákra. Ezek ismerete alapvető, ha hosszú időn át problémamentesen akarunk együtt élni pótlásainkkal.
A rendszeres ellenőrzés akkor is fontos – főleg akkor – amikor nincs is panasz. Ez a prevenciós kontroll: felfedezni valamit kezdeti stádiumban, amikor még visszafordítható, vagy minimális a kár.
Az a fogászati rendelő, amelyik ebben a kérdésben enged, az rossz rendelő. Az etikus fogorvoslás része az is, hogy a jelentkezőt korrekt módon tájékoztatjuk állapotáról, a tervezett kezelés prognózisáról. Mi nem fogjuk hitegetni.
A gépies, nagyüzemi, futószalagrendszerű rendelésszervezés a profitoptimalizálás szempontjából előnyösebb lehet, de az orvosi ellátást alapvető, humánus jellegétől fosztja meg. Ezért a mi fogászati rendelőnk más utat választott.

Mi jellemzi a mi fogászati rendelőnket?

Ez a fogászati rendelő emberléptékű és barátságos. A közvetlen beteg-orvos kapcsolat a kezelési módszerünk alapja. Két rendelő, két nővér, két orvos. Minden ami szükséges rendelkezésünkre áll. Évtizedek alatt kiépített hátterünkkel a legtöbb problémára tudunk megoldást ajánlani. Figyelő szemünk a betegeinken.

Őrizzük meg természetes fogaink épségét, amíg lehet!

Ahogy öregszem, és egyre több ketyerét gyűjtök magam köré, rá kellett jönnöm, hogy lassan már szabad időm nagy részét a szerkentyűk karbantartása teszi ki. A másik – a világgazdaság által is támogatott – megoldás: állandóan új izét venni a régi helyett.
Saját szervezetünkkel kapcsolatban nincs alternatíva. A világegyetem szempontjából mi is egyszerhasználatosak vagyunk ugyan, de saját érdekünk mégiscsak azt diktálja, tartsuk fenn minél tovább működőképességünket.
Tovább megyek: lehetőleg az eredeti alkatrészekkel. Érvényes ez a fogainkra is, és érvényes akkor is, amikor drága kezelések árán úgy ahogy helyre van állítva a rágóapparátus.
Nem kárba veszett idő, kidobott pénz akkor is beülni a székbe, ha mi magunk úgy érezzük nincs probléma. Beültetéses pótlás esetén egyenesen kötelező, először egy év múlva később kétévente az orvosi kontroll teljes panaszmentesség esetén is. Azért orvosit írtam, mert dentalhigienikushoz például fogkőlevételre biztosan sűrűbben kell eljárni. (A mindig újraképződő fogkövet, amely a fogágybetegség melegágya csak szakember tudja eltávolítani.)
Vannak olyan “néma” jelek, melyek panaszt ugyan nem okoznak, de a szakember számára megmutatják hol lesz esetleg probléma. Az évek múlása, a használat elkerülhetetlenül károsodásokat okoz, de a korai felismerés évekkel hosszabbíthatja meg a használatot.
Lehet, hogy a jövő a cserélhető emberi alkatrészeké, de – barmit állítanak az egyes orvosi reklámok – jelenleg nincs más választásunk, mint a gondozás.
A megelőzés ugyan még ennél is jobb, ahogy az okosok már rég kitalálták, de mi legyünk csak realisták, és mentsük a menthetőt!