""

A mai fogászati eljárások a legkülönfélébb technológiákat teszik lehetővé, ami biztosítja, hogy a fogpótlás során behelyezett fog a megtévesztésig hasonlítson a természetes fogakra.  A fémmentes fogpótlás is ezt a szerepet hivatott betölteni, használatával a fokozott esztétikai igények is kielégíthetőek, valamint fémallergia esetén is használhatjuk.

Mit is jelent a fémmentes fogpótlás?

fémmentes fogpótlás készítése során a fémvázat egy cirkónium-oxid vázzal helyettesítjük, amire azután ráégetjük a porcelánt. A kerámia fog színével azonos, az eljárásnak köszönhetően nem látszik a korona szegélye, ugyanakkor a fémmentességnek köszönhetően a természetellenes  matt hatás is kiküszöbölhető.

Az eljárás során lecsiszoljuk a fogakat, majd lenyomatot veszünk róluk. Az elkészített lenyomat adatait egy fogtechnikai laborban letapogatjuk,(digitalizáljuk), megtervezzük a pótlást, majd  számítógéppel vezérelt megmunkálóközpont segítségével elkészítjük a fogpótlás vázát.
Addig amíg a végleges korona el nem készül, a beteg a fogcsonkra igazított ideiglenes koronát is kaphat. Végül az elkészült végleges koronát ellenőrizzük, majd az ideiglenes koronát lecseréljük rá.

Mikor nem alkalmazható a fémmentes fogpótlás? 

Sajnos a fémmentes fogpótlás nem minden esetben alkalmazható. Elegendő távolság az antagonista fogaktól, hiány esetén pedig erős és nem nagy távolságra elhelyezkedő pillérfog szükséges.
képek:Optimum Dental Technologies